LanguageSearchContactFacebook
Greek English

Παράταση στη ρύθμιση για τα αυθαίρετα

Παράταση στη ρύθμιση για τα αυθαίρετα

Παράταση στη ρύθμιση για τα αυθαίρετα 8 μηνων

Παράταση στη ρύθμιση για τα αυθαίρετα

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στον τύπο-καθημερινή 27-01-2016 κ.α-, το υπουργείο Περιβάλλοντος σχεδιάζει να δώσει οκτάμηνη παράταση στη ρύθμιση για τα αυθαίρετα. 
Αν και αρχικά δημοσιεύτηκαν πληροφορίες περί καθοριστικών αλλαγών, εντούτοις  οι όποιες αλλαγές το πιθανότερο είναι να συμπεριληφθούν σε μια νέα νομοθετική πρόταση για την αυθαίρετη δόμηση, η οποία θα παρουσιαστεί μετά την άνοιξη.
Το σίγουρο είναι ότι η λήξη της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων για ρύθμιση αυθαίρετων κατασκευών εκπνέει στις 8 Φεβρουαρίου 2016.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος αρχικά επιθυμούσε η πρώτη παράταση του νόμου να συνοδευτεί από κάποιες διαφοροποιήσεις (κυρίως να θεσπιστούν χαμηλότερα πρόστιμα για τις ασθενείς κοινωνικές ομάδες και κλιμακωτή αύξηση του προστίμου μέχρι τη λήξη της νέας προθεσμίας). Όμως αυτό δεν κατέστη εφικτό, γιατί θα απαιτούσε νομοθετική ρύθμιση, άρα περισσότερο χρόνο. Επιπλέον, με δεδομένο ότι κάποιες από τις ρυθμίσεις (όπως η μείωση προστίμων)  θα είχαν δημοσιονομικές συνέπειες, έπρεπε να εξασφαλιστεί η συναίνεση του υπουργείου Οικονομικών και, κατ’ επέκταση, της τρόικας.
Έτσι, επελέγη η λύση μιας παράτασης της ρύθμισης, η οποία μπορεί να γίνει με υπουργική απόφαση. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα ημερομηνία έχει συμφωνηθεί από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Τσιρώνη και τον υπουργό Π. Σκουρλέτη, και αναμένει την υπογραφή του δεύτερου μέσα στις επόμενες ημέρες για να τεθεί σε ισχύ.

Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον περασμένο Σεπτέμβριο, στις δύο τελευταίες ρυθμίσεις για την αυθαίρετη δόμηση (Ν. 4014/11 και 4178/13) είχαν ενταχθεί 902.961 αυθαίρετα, εκ των οποίων τα 293.358 είχαν ολοκληρώσει τη διαδικασία νομιμοποίησης.

Some of our projects

Who is online

We have 4 guests and 0 users online.